Csípők röntgen vizsgálata

Milyen okok miatt lehet szükséges csípő röntgenfelvételére gyermekkorban?

A csípő röntgen segíthet felderíteni azon okokat, amelyek a csípőízülettel kapcsolatos panaszok hátterében állhatnak. Például ízületi érzékenység, fájdalom, duzzanat, deformálódás, sántítás. Kimutathat csonttöréseket, vagy kimozdult ízületet is, valamint a csípőt alkotó csontok egyéb betegségeit (ciszták, gyulladásos elváltozások, fertőzések, stb.), vagy a környező lágyrészek kóros meszesedéseit. Előfordulhat, hogy más ortopédiai kórképet pl. gerincferdülés vagy térdízületi fájdalmat kísérő elváltozás felderítésére készül kiegészítésként a csípő röntgenfelvétel.

A vizsgálat menete

A röntgen vizsgálat előtt a gyermekről a gombos, cipzáras ruhaneműt szükséges levenni.

A vizsgálat során a szakasszisztens beállítja a gyermeket a megfelelő pozícióba, majd általában két felvételt készít. Az elsőt kinyújtott lábakkal, majd egyet széttárt térdekkel (mint az úszó béka lába). A felvétel készítésekor a szülő is természetesen jelen lehet, sőt kisgyermekeknél a röntgenasszisztens akár arra is megkérheti, hogy a csípőt a kívánt pozícióban tartsa meg. Mind a szülő, mind a gyermek megfelelő védő felszerelést (a kísérő ólomkötényt, a gyermek a nemi szerveket takaró gumilapot) kap a sugárvédelem érdekében.

Fontos azonban, hogy amennyiben az anyuka kíséri a gyermeket, és esetében nem zárható ki terhesség, akkor ezt a tényt mindenképpen jelezze még a felvétel készítése előtt. Terhesség esetén védőfelszerelésben SEM lehet bent a vizsgálóban, hiszen akkor is érheti a felvétel készítéséhez használt röntgensugár, ha messzebb áll a berendezéstől.

A röntgenkép elkészítése alatt a gyermek nem érez semmit. Ha sérült az ízület, vagy fájdalmas, az asszisztens segít megtalálni azt a pozíciót, ami elviselhető a gyermek számára 2-3 másodpercig, amíg a felvétel elkészül.  A gyermeket megkérjük, hogy ez alatt a rövid idő alatt ne mozogjon, hogy a felvétel éles legyen – ne mosódjon el. Kisbabák (csecsemők, kisebb gyermekek) esetén, nagyon sokat számít a szülői segítség a mozdulatlanság elérése érdekében, ellenkező esetben a vizsgálatot meg kell ismételni, mely plusz sugárterhelést jelent a gyermeknek.

dr. Kiss Gergely

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Online bejelentkezés

[]
1 Step 1
Páciens neve
Születési dátuma
Telefonszáma
Az ön lakcíme
Previous
Next
powered by FormCraft