Emlő UH vizsgálata

Az emlő ultrahang vizsgálat során láthatóvá válnak a mell jó és rosszindulatú elváltozásai. Ciszták (folyadékkal telt tömlő), tályogok, illetve emlődaganatra utaló elváltozások. Ez a képalkotó eljárás ugyanakkor képes kimutatni a daganatos betegségek hónalji nyirokcsomóáttéteit is. Ez a veszélytelen, fájdalmatlan, korlátlan számban ismételhető vizsgálat szintén jól használható gyulladásos betegségek állapotváltozásának követésére.

Az emlők állományának és a hónaljárok képleteinek (ereket, nyirokcsomókat) vizsgálatáról fontos információ, hogy az emlők esetében az ultrahangvizsgálat találati biztonsága nem százszázalékos. Ezért az emlő-ultrahang a mammorgáfia kiegészítő vizsgálómódszere. Az ultrahang ugyanis az apró meszesedések kimutatására nem alkalmas, ugyanakkor ezek jelenléte a rosszindulatú betegség egyik diagnosztikai jele.

A vizsgálat ideje: általában 15 – 20 percet vesz igénybe.

Önmagában alkalmazva az emlő ultrahang vizsgálatának elsősorban mirigyes emlők esetén, 35 év alatt illetve szülés előtt van szerepe, leginkább tapintható elváltozások megítélésére alkalmas. Nagy emlők esetében a vizsgálat nehézkes lehet, a vizsgálati idő ilyenkor hosszabb.

Az is előfordulhat, hogy a látott elváltozásból az orvos mintavételt javasol.

Kinek ajánlott az emlő ultrahang vizsgálat és milyen gyakorisággal?
  • Az ultrahang vizsgálat bármikor, bármely életkorban mellékhatás nélkül alkalmazható
  • 20 év felett, szűrővizsgálati jelleggel minden hölgynek alkalmazható
  • 20 év felett  évente javasolt, fogamzásgátló szedése esetén, ha annak használata hosszabb ideje fennáll
  • Mellimplantátummal élő hölgyek számára ugyancsak évente javasolt (az ultrahang képernyőjén kiválóan látható az implantátum általános állapota, és kideríthető, hogy nincs-e jelen szivárgás)
  • 30 év alatt alapvizsgálatként, 30-35 év felett kiegészítő vizsgálatként javasolt
  • 40 év alatt akár évente javasolt (az átlagos rizikócsoportba tartozó páciensek esetén)
  • 40 év alatti magas rizikócsoportba tartozó hölgyek esetén évente javasolt
  • 40-50 év közötti, átlagos rizikócsoportba tatozó, tünet és panaszmentes páciensek esetén évente javasolt (mert az emlőrák előfordulása ebben az életszakaszban gyakoribb illetve az ekkor kialakult rosszindulatú daganat gyorsabban növekedhet)
  • 50 év felett az átlagos rizikócsoportba tartozó páciensek esetén kétévente ajánlott

(Röntgen mammográfiás emlőszűrésre a 45 – 65 éves, tünet és panaszmentes hölgyek 2 évente kapnak értesítést szűrővizsgálat elvégzésére – a népegészségügyi lakosságszűrés keretein belül.)

A vizsgálat menete

Az emlők ultrahangvizsgálatához a mellkast szabaddá kell tenni.

Az eszközös vizsgálat előtt az orvos áttapintja az emlőket és a hónaljakat, a bimbóra rányomva ellenőrzi, hogy nem tapasztalható-e váladékozás.

Az ultrahang-vizsgálathoz a páciens hanyatt fekszik az ágyon; karjait fej fölé emeli; bőrét az ultrahanghullámok terjedését elősegítő zselével kenjük be.

Az orvos a vizsgálófejet a bőrre helyezve azt lassan csúsztatva képet alkot az emlő különböző területeiről, esetenként kissé rá is nyomja a mellre. Olykor arra kérheti a beteget, hogy forduljon oldalra.

Önmagában a vizsgálat fájdalmatlan. Azonban ha emlőfájdalom okát (például gyulladás) keresik, előfordulhat, hogy a vizsgálófejjel az emlőre gyakorolt nyomást a beteg kellemetlennek érzi.

A vizsgálat végén a bőrre kent zselé letörölhető, esetleges maradványa nyom nélkül megszárad, a ruhán nyomot nem hagy.

A vizsgálat eredménye

Minden esetben írásos lelet készül, melyet a páciens a vizsgálat végén kézhez kap. A lelet rendszerint könnyen értelmezhető, leírja a vizsgálat során talált elváltozás(ok) méretét, elhelyezkedését, a bőrtől való távolságát, azt, hogy folyadékgyülemről vagy tömör képletről van-e szó, hogy milyen további vizsgálatokra van még szükség.

Bármilyen kérdése van, kérjük, forduljon bizalommal a vizsgálatot végző orvoshoz, akivel részletesen megbeszélheti a tudnivalókat.

Az ultrahang során képanyagot rögzítünk, így később a látott eltéréseket, a javulás menetét össze lehet hasonlítani. A készült képeket igény esetén elektronikus adathordozón a páciens számára kiadjuk (számítógépbe helyezve a képek automatikusan megnyílnak)

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Online bejelentkezés

[]
1 Step 1
Páciens neve
Születési dátuma
Telefonszáma
Az ön lakcíme

Intézetünk eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) valamint az 1992. évi LXIII. törvényben (a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft