Gerinc röntgen vizsgálat

Mikor szükséges a gerinc röntgenfelvétel felnőtt korban?

Felnőttek esetében a gerinc röntgen vizsgálatának leggyakoribb oka a nyak, vagy törzs fájdalma. Ennek hátterében gyakran a csigolyákat, illetve az azokat összekötő kisízületeket érintő degeneratív eltérések állnak.

A gerincoszlopot csigolyák, valamint az azok között található porckorongok alkotják, mindezt egy bonyolult szalagrendszer rögzíti, stabilitását pedig a gerinc melletti vázizomzat biztosítja. Az életkor előrehaladtával a csigolyákat elválasztó porckorongok víztartalma csökken, laposabbá válnak, ezáltal a szomszédos csigolyák közel kerülnek egymáshoz. Az összeérő csigolyák egymáson súrlódnak, mely fájdalmas irritációhoz vezet. A gerincoszlop tehermentesítésében nagy szerepe van a vázizomzatnak. Ülő, mozgásszegény életmód esetén azonban ez az izomcsoport jellemzően gyengébb, így kevesebb terhet tud átvenni a gerinctől. Ennek következtében az egymás alatt lévő csigolyák nagyobb súllyal nehezednek egymásra, mely a fent említett irritációt fokozza.

Ha az ortopéd szakorvosi vizsgálat során felmerül gerincbetegség gyanúja, az orvos röntgen vizsgálatot kérhet, amely általában a nyaki, a háti, vagy a deréktáji (lumbális) gerincszakaszra vonatkozik. Ennek segítségével meg tudja ítélni a gerincoszlop normális és kóros görbületeit a csigolyák, illetve a kisízületek kóros eltéréseit, illetve a csigolyák közti rések beszűkülésére a porckorongok esetleges ellapulására is következtetni enged.

A röntgenfelvétellel a gerinc csontos elemeinek vizsgálata lehetséges. A porckorongok, kilépő ideggyökök és a gerincvelő állapotának megítélésére az MR vizsgálat alkalmas.

A vizsgálat menete

A gerinc röntgen vizsgálathoz a felsőtestet, a deréktáji (lumbális) felvételnél egészen a csípőkig szabaddá kell tenni, hogy a medencecsont és a gerincoszlop találkozása is jól kivehető legyen a felvételen. A szakasszisztens a megfelelő minőségű, értékelhető felvétel elkészítéséhez beállítja a pácienst a megfelelő testhelyzetbe. A panaszok jellegétől függően egy vagy két irányból készül felvétel. A felvétel alatt (2-3 másodperc) szükséges, hogy a vizsgált személy mozdulatlan maradjon. Ez biztosítja, hogy a kép ne legyen elmosódott.

dr. Kiss Gergely

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Online bejelentkezés

Intézetünk eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) valamint az 1992. évi LXIII. törvényben (a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.