Gerinc röntgen vizsgálat

Mikor szükséges a gerinc röntgenfelvétel felnőtt korban?

Felnőttek esetében a gerinc röntgen vizsgálatának leggyakoribb oka a nyak, vagy törzs fájdalma. Ennek hátterében gyakran a csigolyákat, illetve az azokat összekötő kisízületeket érintő degeneratív eltérések állnak.

A gerincoszlopot csigolyák, valamint az azok között található porckorongok alkotják, mindezt egy bonyolult szalagrendszer rögzíti, stabilitását pedig a gerinc melletti vázizomzat biztosítja. Az életkor előrehaladtával a csigolyákat elválasztó porckorongok víztartalma csökken, laposabbá válnak, ezáltal a szomszédos csigolyák közel kerülnek egymáshoz. Az összeérő csigolyák egymáson súrlódnak, mely fájdalmas irritációhoz vezet. A gerincoszlop tehermentesítésében nagy szerepe van a vázizomzatnak. Ülő, mozgásszegény életmód esetén azonban ez az izomcsoport jellemzően gyengébb, így kevesebb terhet tud átvenni a gerinctől. Ennek következtében az egymás alatt lévő csigolyák nagyobb súllyal nehezednek egymásra, mely a fent említett irritációt fokozza.

Ha az ortopéd szakorvosi vizsgálat során felmerül gerincbetegség gyanúja, az orvos röntgen vizsgálatot kérhet, amely általában a nyaki, a háti, vagy a deréktáji (lumbális) gerincszakaszra vonatkozik. Ennek segítségével meg tudja ítélni a gerincoszlop normális és kóros görbületeit a csigolyák, illetve a kisízületek kóros eltéréseit, illetve a csigolyák közti rések beszűkülésére a porckorongok esetleges ellapulására is következtetni enged.

A röntgenfelvétellel a gerinc csontos elemeinek vizsgálata lehetséges. A porckorongok, kilépő ideggyökök és a gerincvelő állapotának megítélésére az MR vizsgálat alkalmas.

A vizsgálat menete

A gerinc röntgen vizsgálathoz a felsőtestet, a deréktáji (lumbális) felvételnél egészen a csípőkig szabaddá kell tenni, hogy a medencecsont és a gerincoszlop találkozása is jól kivehető legyen a felvételen. A szakasszisztens a megfelelő minőségű, értékelhető felvétel elkészítéséhez beállítja a pácienst a megfelelő testhelyzetbe. A panaszok jellegétől függően egy vagy két irányból készül felvétel. A felvétel alatt (2-3 másodperc) szükséges, hogy a vizsgált személy mozdulatlan maradjon. Ez biztosítja, hogy a kép ne legyen elmosódott.

dr. Kiss Gergely

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Online bejelentkezés

[]
1 Step 1
Páciens neve
Születési dátuma
Telefonszáma
Az ön lakcíme

Intézetünk eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) valamint az 1992. évi LXIII. törvényben (a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft