Gerinc röntgen vizsgálat

Mikor szükséges a gerinc röntgenfelvétel gyermekeknél?

Gyermekek esetében a gerinc röntgen vizsgálatának leggyakoribb oka a gerincferdülés (szkoliózis). A vizsgálat alapvetően biztonságos és fájdalommentes. A gerincferdülés első jelei általában az iskoláskor kezdete után, 7-8 éves korban illetve a kiskamaszkor vége felé 13-14 éves korban jelenhetnek meg. (Előfordul, hogy a gyermek gerincproblémája korábbi életkorban jelentkezik, ez azonban igen ritka és általában más csontszerkezeti, ízületi eltérésekkel áll összefüggésben.)

Gerincferdülés

A gerincferdüléses gyermekeknél a gerincoszlopon szemből nézve a csigolyatestek nem egyvonalban, hanem oldal irányban kitérő egy vagy akár két görbület látható, mint egy „C” vagy egy „S” betű. Ugyan a kis eltérések általában nem okoznak különösebb problémát, nagyobb görbületek már akár szemmel is láthatóak, és panaszokat okozhatnak. A felsőtest eldőlhet valamelyik oldalra, az egyik váll magasabbra kerül, mint a másik. További következménye ennek, hogy a mellkas fejlődése nem egyenletes, a bordakosár és ennek következtében a tüdő is deformálódik. Súlyos esetben ez akár légzési problémát, szívműködési zavarokat okozhat, de mindenképpen a gerinc kisízületeinek deformálódását és a porckorongok egyenlőtlen terhelését, majd a későbbi életkorban – felnőttkor – rendszeres fájdalmat, gerincsérvet okozhat.

Ha az ortopéd szakorvosi vizsgálat során felmerül a betegség gyanúja, az orvos röntgen vizsgálatot kérhet, amely általában a teljes gerincre (hátra) vonatkozik. Ennek segítségével meg tudja állapítani, hogy mekkora a ferdülés mértéke, kell-e gyógykezelni, illetve ha kell, akkor milyen gyógymódot alkalmazzon.

A röntgen vizsgálat emellett segít meghatározni, hogy a betegség romlik-e. Emiatt többszöri, rendszeres (3-12 havonkénti) vizsgálatra is szükség lehet a gerincferdüléses gyermek egyes életszakaszaiban.

A vizsgálat menete

A gerinc röntgen vizsgálathoz a felsőtestet egészen a csípőkig szabaddá kell tenni, hogy a medencecsont és a gerincoszlop találkozása is jól kivehető legyen a felvételen. A szakasszisztens a megfelelő minőségű, értékelhető felvétel elkészítéséhez beállítja a gyermeket a megfelelő testhelyzetbe. A felvétel alatt (2-3 másodperc) szükséges, hogy a gyermek mozdulatlan maradjon. Ez biztosítja, hogy a kép ne legyen elmosódott.

A felvétel, a gerincferdülés jellegétől függően álló, vagy fekvő helyzetben készül. Bizonyos esetekben – ilyen például a kórelőzményből ismert, születéskori csípőficam – az ortopéd orvos kérheti a gerinc alsó szakaszának és egyidejűleg a csípők (combcsontok) helyzetének felvételét is.

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Online bejelentkezés

[]
1 Step 1
Páciens neve
Születési dátuma
Telefonszáma
Az ön lakcíme

Intézetünk eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) valamint az 1992. évi LXIII. törvényben (a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft