Hasi és kismedencei UH vizsgálat

Ha a belső szervek bármelyikének működészavara gyanítható, szükséges a hasi ultrahang vizsgálat. Bizonytalan hasi panaszok, hasfájás esetén ugyancsak fontos diagnosztikai eszköz. Ezen kívül elengedhetetlen azokban az esetekben is, amikor hasi trauma érhette a gyermeket. A belső szervek sérüléseinek minden esetben ki kell zárni.

Az ultrahang (UH) segítségével a belső szervek működésük közben is vizsgálhatók, anatómiailag és funkcionálisan egyaránt. Sérülések, akut hasfájások – amelyek hátterében súlyos, vagy sürgős ellátást igénylő kórképek állhatnak (például vakbélgyulladás, bélcsavarodás, bélösszecsúszás, nyirokcsomó –gyulladás), jól diagnosztizálhatók hasi UH segítségével.

Gyors, hatékony és pontos, fájdalommentes vizsgáló módszer, káros hatások nélkül, ezért ultrahang vizsgálat bármilyen életkorban végezhető.

Felhasi régió UH vizsgálata
  • Máj és eperendszer: ultrahang vizsgálata esetén elsőként az úgynevezett körülírt eltéréseket keresi a radiológus, így például a cisztákat, érgomolyagokat, jó-vagy rosszindulatú daganatokat. Majd az epehólyagot vizsgálja, epeköveket, gyulladásos jeleket keresve, s nézi a májon belüli, illetve a májon kívül található epeutakat. A normálisnál tágabb epeutak epeelfolyási zavart jelenthetnek, amelynek hátterében állhat például epekő, gyulladásos betegség, vagy veleszületett fejlődési zavarok. Az epeelfolyási problémák szabad szemmel is látható tünete a bőr és a szemek „sárgasága”. Ezen tünet jelentkezése esetén az ultrahangvizsgálat elengedhetetlenül fontos.
  • A gyomor UH vizsgálata: 2-8 hetes gyermekeknél etetés után jelentkező sugárhányás esetén mindig gondolni kell a latin nevén pylorus stenosisként (gyomorkimenet-szűkület) diagnosztizálható betegségre. A gyomor záróizmának megvastagodása következtében kialakuló betegség oka egyelőre ismeretlen, feltételezhető, hogy genetikai okokra vezethető vissza. Kórképe szerint a gyomorkimenet ürülését szabályozó izomzat megduzzad, és elszorítja a gyomorból a patkóbélbe átvezető rövid, úgynevezett pyloruscsatornát. Ennek következménye az etetés után jelentkező gyakori hányás, valamint az ebből adódó fogyás. A záróizom ultrahangos vizsgálata lehetővé teszi a kórkép gyors diagnózisát. Fontos információ! A gyomor egyéb betegségei, a levegőtartalom miatt, ultrahanggal érdemben nem vizsgálhatóak.
  • Vesék és húgyutak: az ultrahang vizsgálat során pontosan látható a vesék száma, elhelyezkedése, mérete. A vesékben is látható körülírt eltérések döntő többsége jóindulatú eltérés, amely sem panaszt, sem problémát nem okoz. Panasz esetén a vesemedence nyálkahártáyjának vastagságából következtethet a radiológus gyermekorvos vesemedence-gyulladásra. Illetve a vesével kapcsolatos panaszok hátterében gyermekeknél is állhat vesekő. Ennek diagnosztizálásához kiváló eszköz az ultrahang, amelynek segítségével felfedezhetőek olyan eltérések is, mint a vesekelyhek, vesemedence és a húgyvezeték tágulata. Amelyet szintén gyakran okoz vesekő, amely a veséből kijutva a vizeletelvezető rendszer következő részében, a húgyvezetékben akad el. Ugyancsak tágabb vesemedencét láthat a radiológus orvos bizonyos fejlődési rendellenességek esetén is. Ilyen lehet például az úgynevezett pyeloureteralis szűkület, amely veleszületett elfolyási nehezítettséget jelent a vesemedence kivezetésénél. Hasonló eltérést okozhat a vesicoureteralis reflux betegség is. Ez annyit jelent, hogy a húgyhólyagból a vizelet visszafolyik a vesék irányába. Ennek következtében a vesékben megnő a nyomás, ez pedig a vesetestecskék pusztulásához vezethet. Rendkívül fontos tehát a húgyutak tágulatát időben felfedezzük, mert hosszú távon ezek az állapotok visszatérő fertőzésekhez, valamint a vesék elsorvadásához vezethetnek.
  • Lép: A lép megnagyobbodása számos kóros állapot tünete lehet. Egyes fertőzéses megbetegedések esetén (mint például mononucleosis, szepszis), vérképző rendszeri betegségek és egyéb ritkább, genetikai eltéréseken alapuló betegségben láthatunk az ultrahangos képalkotó eljárás vizsgálatakor lép megnagyobbodást. Ahogy a legtöbb májbetegséghez is társul ez a kórkép. A hasat ért ütések, trauma után is kötelező a lép ultrahang vizsgálata, mert ezekben az esetekben a lép megrepedhet, ami jelentős belső vérzéshez vezethet. A lépet körülvevő tok gátat szab a vérzésnek. Pár nap után azonban a tok megrepedhet, s a vérzés már elindulhat a hasüreg felé, amely akár végzetes kimenetelű is lehet (ez az úgynevezett két szakaszos léprepedés). Ezért elengedhetetlen minden tompa hasi ütés, trauma után, még panaszmentes gyermekek esetén is a hasi ultrahang vizsgálat.
  • Belek: A belek ultrahanggal nehezen tanulmányozhatóak, mivel azokfunkciójuknak megfelelően – gyakran gázzal teltek. Gyermekeknél azonban, mindezek ellenére, bizonyos fontos kórképek könnyen és hatékonyan diagnosztizálhatók ultrahanggal. Így például a bélcsavarodás (volvulus) és a belek egymásba türemkedése (invaginatio, illetve más néven intusszuszcepció). Mindkét kórkép a belek vérellátási zavarán keresztül a belek elhalását okozhatja. Gyulladásos bélbetegségek (mint például Crohn betegség, colitis ulcerosa) esetén ultrahanggal lehet kontrollálni a már ismert betegséget. Ebben az esetben az aktív gyulladásra a bélfal-megvastagodás jelenléte utal.
  • Vakbélgyulladás (appendicitis): Minden hasi fájdalom esetén gondolni kell erre a kórképre, mivel számtalan különböző – egyáltalán nem típusos – tünete lehet. Valójában nem a vakbél (coecum), hanem a hozzá kapcsolódó féregnyúlvány (appendix vermiformis) megbetegedéséről van szó. Ultrahanggal a gyulladás jeleként megvastagodott féregnyúlványt láthatunk, amely a vizsgálat során nyomásérzékeny. Környezetében gyakran gyulladásos folyadék, illetve megnagyobbodott nyirokcsomók is láthatóak. A vakbélgyulladás következménye lehet hashártyagyulladás, tályog kialakulása, valamint szepszis, ezért a betegség korai felismerése rendkívül fontos. A diagnózis felállításában az ultrahang vizsgálatnak nélkülözhetetlen szerepe van.
Kismedence UH vizsgálata
  • Csípőízület vizsgálata: A csípőízület ultrahang vizsgálata veleszületett csípőficam gyanúja esetén, nyújt segítséget a diagnózishoz. Ez leginkább a születéstől számított negyedik hónapig lehetséges. Ekkor ugyanis az úgynevezett Graf-féle szögek meghatározásával tudjuk a kóros állapotot felismerni és az eltérés súlyossági fokát megállapítani. A negyedik hónap után a combcsont feje elkezd elcsontosodni, emiatt ebben az életkorban már inkább röntgen vizsgálat javasolt. Csípőficamról (csípődysplasia) akkor beszélhetünk, ha a csípőízület vápája „sekélyebb” a normálisnál, vagyis a vápa nem veszi megfelelő módon körbe a combfejet. Ennek következménye, hogy a combfej könnyebben és gyakrabban kimozdulhat  az ízületből (leginkább, amikor a gyermek már lábra áll).
  • Méh és petefészkek: A hormonális eltérések, vérzészavarok kivizsgálása ma már elképzelhetetlen kismedencei ultrahang vizsgálat nélkül. Alhasi fájdalmak esetén – a vakbélgyulladás mellett – mindig gondolni kell nőgyógyászati okokra is. Így például többek a petefészek-csavarodásra, valamint például méhkürt-gyulladásra. Ezek a betegségek szintén gyors diagnózist igényelnek, hiszen komoly következményekkel járhatnak.
  • Herék: Gyulladás, vagy herecsavarodás erős fájdalmakat okozhat a betegnek, azonban a hasonló tünetek ellenére a két betegség terápiája eltérő, ezért rendkívül fontos a pontos diagnózis. Míg a gyulladást gyógyszeres kezeléssel, a herecsavarodást műtéti ellátással lehet gyógyítani. Gyulladás esetén, az ultrahangon a herét ellátó erekben fokozott véráramlást láthatunk. Herecsavarodáskor viszont a here elfordul az őt tartó, úgynevezett herekocsánnyal együtt. Ennek következményeként a herét ellátó erek elzáródhatnak. Ebben az esetben a herék órák alatt el tudnak halni, ezért szükséges a mielőbbi beavatkozás. Ultrahang segítéségével a diagnózis gyors és hatékony, hiszen ebben az esetben az erekben nem látható véráramlás, amely egyértelmű jele a herecsavarodásnak.

Az általános szűrővizsgálat részeként, az ultrahang vizsgálat rendkívül nagy szerepet tölthet be gyermekeink egészségének megőrzése érdekében. Éppen ezért az egyik legnagyobb jelentőségű képalkotó eljárás, amelyet a gyermekgyógyászatban használunk.

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Online bejelentkezés

[]
1 Step 1
Páciens neve
Születési dátuma
Telefonszáma
Az ön lakcíme

Intézetünk eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) valamint az 1992. évi LXIII. törvényben (a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft