Hasi és kismedencei vizsgálatok

A hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat a hasüregi és kismedencei szervek, elsősorban a máj, az epehólyag, a lép és a vesék, nőknél a méh és a petefészkek, férfiaknál a prosztata elváltozásainak diagnosztikáját segíti.

A hasi ultrahang vizsgálat során láthatóak a hasüregben futó nagyobb erek, valamint a hasi főverőér mellett található nyirokcsomók is. A hasi fájdalmak oka is javarészt kideríthető, ahogy az epe- és vesekövek, húgyúti kövek, a különböző szervek megnagyobbodása is kimutatható hasi ultrahang vizsgálattal. A jó és rosszindulatú elváltozások (daganatok) a májban, lépben valamint a nyirokcsomókban kialakult áttétek is felfedezhetőek az ultrahang vizsgálat segítségével. A folyadék (vagy genny) jelenléte, illetve nagyobb vérzések is kimutathatóak, amelyek a hasüreg felé irányulnak (belső vérzés).

Fontos! A hasi ultrahang vizsgálat nem alkalmas a belek kivizsgálására. A belekben lévő levegő ugyanis (mint általában az üreges szerveknél) visszaveri az ultrahangot és nagy mögöttes hangárnyékot okoz. Ezért a gázos belek által fedett szervek sem vizsgálhatóak – vagy csak részlegesen – ilyen szerv a például a hasnyálmirigy. (Gyermekeknél egyébként az élettani sajátosságok miatt nagyobb eséllyel lehet a beleket kielégítően feltérképezni.)

Kismedencei ultrahang vizsgálat (Hasfalon keresztül)

A kismedencei ultrahang vizsgálat hasfalon keresztül történik (transzabdominalis).  Ennek során láthatóvá válik a húgyhólyag fala, a húgyvezetékek szájadéka illetve annak környéke férfiaknál és hölgyeknél egyaránt. Ha e szervek környezetében szabad folyadék jelenik meg, az ultrahang vizsgálat azt is kimutatja, ahogy látótérbe hozhatóak a nagyobb érképletek és környezetük is.

A kismedencei ultrahang vizsgálat során a régióban elhelyezkedő belek éppúgy csupán esetlegesen vizsgálhatók, mint a hasi ultrahang esetében. Azonban panasz esetén a féregnyúlvány (vakbél) vizsgálatát mindig megkíséreljük.

Férfiaknál az ultrahang vizsgálat során jól látható a prosztata és az ondóhólyagok, hölgyeknél a méh és a petefészkek, azok környezete valamint a hüvely rétegei. (A hasfalon keresztül végzett kismedencei UH vizsgálat elsősorban a régió áttekintésére alkalmas, a petefészkek, a méhfal illetve a méhnyálkahártya pontos szerkezete  csak hüvelyi vizsgálattal értékelhető kielégítően.)

A hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat a többi ultrahang vizsgálathoz hasonlóan fájdalommentes, nem jár káros hatásokkal, ezért korlátlanul ismételhető eljárás.

Terhesség esetén az első időszakban – hacsak nem feltétlenül szükséges – az ultrahangrezgések melegítő hatása miatt javasolt korlátozottan igénybe venni.

Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálatok előkészületei

A típusosan folyadékot tartalmazó szervek esetén (így például az epehólyag vagy a húgyhólyag) akkor lehet jó ultrahang-képet nyerni, ha minél inkább fel vannak töltve. Az epehólyag minden étkezéskor valamint dohányzás hatására is összehúzódik, ezért epehólyagra utaló panaszok esetén a vizsgálat előtt 4-6 órával már nem szabad enni, valamint a dohányzástól való tartózkodást is kérjük betegeinktől (a rendszeresen szedett gyógyszereit egy korty vízzel be lehet venni, ez nem zavarja a vizsgálatot).

FONTOS információ!

Ha a vizsgált személy cukorbeteg, a beutaló orvossal feltétlenül meg kell beszélnie, hogy a vizsgálat előtt hogyan ütemezze, az étkezést illetve ezzel kapcsolatban mikor vegye be a gyógyszerét, vagy adja be magának az inzulint.

A kismedencei ultrahang vizsgálatok előtt fontos, hogy a férfiak és hölgyek is tele hólyaggal érkezzenek. Mivel ebben a régióban sok levegővel telt úgynevezett bélkacs is van, amelyek visszaverik a vizsgálófej által kibocsájtott ultrahangot, így a közöttük, illetve mögöttük lévő szervek nem vizsgálhatók. Azonban a folyadékkal telt húgyhólyag sokat segít a kismedencei vizsgálat során, mert széttolja a beleket, illetve jó „hangkaput” biztosít az ultrahang gyengítetlen terjedéséhez, így már a mögöttes szerveket is jó technikai paraméterekkel lehetséges vizsgálni. Ezért fontos tehát, hogy pácienseinket arra kérjük, a kismedencei vizsgálat sikere érdekében telt hólyaggal érkezzenek. Mivel az egészséges vese az elfogyasztott folyadékot kb. 2 óra alatt választja ki, ezért nem elégséges a vizsgálat előtt fél órával vagy a váróban meginni a szükséges folyadékmennyiséget.  Továbbá, egy-két pohár víz sem elegendő – minimálisan egy liter, de nyári melegben ennél is több folyadék elfogyasztása szükséges. A vizelet-kiválasztás valamelyest gyorsítható, ha vizsgálat előtt legalább egy órával teát illetve kávét is iszunk, de a szükséges folyadékmennyiség bevitelét ez esetben sem lehet megspórolni.

A hasi- és kismedencei ultrahang-vizsgálat menete

A beteg hanyatt fekszik az ágyon. Hasát szabaddá teszi a ruháktól. Bőrét zselés állagú, az ultrahang-hullámok terjedését elősegítő anyaggal kenjük be. A vizsgálófejet az orvos ráhelyezi a bőrre, esetleg kissé rá is nyomja a hasra. Azt a beteg bőrén csúsztatva, az ultrahang készülék képet készít a vizsgálófej alatt lévő szervekről. Így olyan szervek esetében, melyeket a bordák részben takarnak, az orvos megkéri a beteget, hogy vegyen nagy levegőt, tartsa bent – ez alatt az idő alatt a máj és vesék kicsúsznak a bordák alól, és a vizsgálófej alá kerülnek. Ugyanilyen okból kérheti az orvos azt is, hogy forduljon a beteg oldalra vagy karjait emelje a feje fölé. A képernyő kimerevítése után az orvos így le tudja mérni az ott látott szervek méreteit, illetve ki is nyomtathatja az eredményt, esetleg videóra veheti.

A vizsgálat végén a bőrre kent zselé letörölhető, esetleges maradványai nyom nélkül megszáradnak, a ruhán nyomot nem hagy.

A vizsgálat eredménye

A hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat során nagymértékben növeli az eredményességet a megfelelő előkészítés. (Előfordulhat, hogy például kisebb epe- vagy még inkább vesekövek rejtve maradnak. A májban lévő elváltozások kimutathatóságát jellegük és méretük valamint elhelyezkedésük ugyanis befolyásolja, ahogy a beteg testalkata is.)
A hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat veszélytelen, fájdalommentes, korlátlan számban ismételhető.

Azonban ha a hasi fájdalom okát (például epehólyag-gyulladás) keresik, előfordulhat, hogy a vizsgálófejjel a hasfalra gyakorolt nyomást kellemetlennek érzi – kérjük, ezt vizsgálat közben jelezze az orvosnak, hiszen a nyomáskor fellépő fájdalom jellege és helye fontos diagnosztikus információ számára.

A vizsgálatról készült lelet rendszerint könnyen értelmezhető. Tartalmazza a vizsgált szervek méreteinek, a bennük talált elváltozásoknak a leírását, valamint a vizsgáló összegzett véleményét.

Kérdés esetén kérjük forduljon bizalommal a vizsgálatot végző orvoshoz, akivel részletesen beszélhet a tudnivalókról, további teendőkről.

Az ultrahang során képanyagot rögzítünk, így később a látott eltéréseket, a javulás menetét össze lehet hasonlítani. A készült képeket igény esetén elektronikus adathordozón a páciens számára kiadjuk (számítógépbe helyezve a képek automatikusan megnyílnak).

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Online bejelentkezés

[]
1 Step 1
Páciens neve
Születési dátuma
Telefonszáma
Az ön lakcíme

Intézetünk eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) valamint az 1992. évi LXIII. törvényben (a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft