Hogyan készítsük fel a gyermeket az röntgen vizsgálatra?

Az ultrahanggal ellentétben a röntgenvizsgálatot nem előzi meg semmilyen különösebb előkészület. Nem szükséges sem éhgyomorra, sem pedig telt hólyaggal érkezni. Gyermekek röntgenfelvételezésekor a lehető legkisebb sugárterhelés elvét tartjuk szem előtt, mely azt jelenti, hogy arra törekszünk, hogy kizárólag annyi röntgensugár érje a gyermeket, amennyi a képi információ megszerzéséhez feltétlenül szükséges.

Ennek érdekében fontos a gyermeket is előre felkészíteni arra, ami a vizsgálat során történik. Érdemes elmagyarázni, hogy egy nagy gép „fényképet” fog róla készíteni, amihez mozdulatlanul kell maradnia egy rövid időre, akkor, amikor ezt kérik tőle. A vizsgálat érdekében, hogy éles, értékelhető, információban gazdag képek készülhessenek, fontos, hogy a gyermek nyugodt maradjon, ebben pedig fontos szerepe van a szülői felkészítésnek.

A felvétel készítésekor természetesen a szülő is jelen lehet, sőt bizonyos esetekben kisgyermekeknél a röntgenasszisztens akár arra is megkérheti, hogy a gyermeket a kívánt pozícióban tartsa meg. Mind a szülő, mind a gyermek megfelelő védő felszerelést (a kísérő ólomkötényt, a gyermek a nemi szerveket takaró gumilapot) kap a sugárvédelem érdekében.

Fontos azonban, hogy amennyiben az anyuka kíséri a gyermeket, és esetében nem zárható ki terhesség, akkor ezt a tényt mindenképpen jelezze még a felvétel készítése előtt. Terhesség esetén védőfelszerelésben SEM lehet bent a vizsgálóban, hiszen akkor is érheti a felvétel készítéséhez használt röntgensugár, ha messzebb áll a berendezéstől.

dr. Kiss Gergely

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Online bejelentkezés

[]
1 Step 1
Páciens neve
Születési dátuma
Telefonszáma
Az ön lakcíme

Intézetünk eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) valamint az 1992. évi LXIII. törvényben (a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft