Hogyan készítsük fel a gyermeket az UH vizsgálatra?

A hasi ultrahang vizsgálathoz éhgyomorral és közepesen telt húgyhólyaggal szükséges a nagyobb gyermekeknek érkezniük!

Mit jelent az éhgyomor?

A gyermek a vizsgálat előtt már 4-5 órával lehetőség szerint NE EGYEN!

Ennek egyik oka, hogy étkezéskor az epehólyagból az epe a patkóbél felé ürül, gyakorlatilag teljesen  ki tud ürülni. Az üres, összesesett epehólyagot azonban nehéz vizsgálni, esetleges epekövességről ilyenkor nem mindig lehet pontos képet kapni.

A másik elengedhetetlen szempont, hogy az étkezés során a gyermek általában sok levegőt nyel. Az ultrahanghullámok azonban a belekbe jutott levegőn nem hatolnak át, ez a vizsgálatot igencsak megnehezíti, csökkenti annak hatékonyságát.

Ezzel szemben ajánlott inni a vizsgálat előtt, lehetőleg csak tiszta vizet, mivel a tej, kávé és egyéb ízesített italok fogyasztása szintén csökkentheti a vizsgálat hatékonyságát.

Kismedencei vizsgálatra érdemes közepesen telt húgyhólyaggal érkezni. A kismedencében lévő szervek (méh, petefészkek, prosztata) ugyanis így vizsgálhatók megfelelően.

Hogyan érhetjük el, hogy közepesen telt húgyhólyaggal érkezzen a gyermek a vizsgálatra?

A vizsgálat előtt két órával a gyermek, lehetőség szerint már ne menjen a mosdóba. Amennyiben nem tudja visszatartani a vizeletét, akkor nyugodtan ürítse ki! A vizsgálat előtt 1-1,5 órával ugyanakkor fogyasszon 2-4 deciliter folyadékot (buborékmentes vizet vagy teát).

Fontos információ!

A csecsemőszűrésre mindez nem vonatkozik.

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Online bejelentkezés

[]
1 Step 1
Páciens neve
Születési dátuma
Telefonszáma
Az ön lakcíme

Intézetünk eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) valamint az 1992. évi LXIII. törvényben (a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft