Kardiológiai UH vizsgálat

Gyermekkardiológia – Szívultrahang vizsgálat

Újszülött-, csecsemő- és gyermekkori, veleszületett, illetve szerzett szívbetegség vizsgálataihoz, intézetünkben a legmodernebb UH készülék áll rendelkezésre, speciálisan a szív anatómiai és funkcionális vizsgálatára kifejlesztett ultrahangvizsgáló fejjel.

A vizsgálat menete

A barátságos környezetben zajló vizsgálat a kórelőzmény felvételével kezdődik. Az ultrahang vizsgálat hanyatt fektetett helyzetben (nyugtalanság esetén szülő ölében ülve) történik, a gyermek felső testét kell szabaddá tenni.

A teljes vizsgálat általában 20-30 percet vesz igénybe.

Hogyan készítsük fel a gyermeket a kardiológiai, UH vizsgálatra?

Az ultrahang vizsgálat nem fájdalmas, azonban az idegen környezet, a vizsgálóeszközök látványa (EKG, ultrahang vizsgálófej), nyugtalansággal töltheti el a gyermeket. Ezért a szakorvosi vizsgálat előtt a gyermek bizalmának megnyerése is fontos. Az informatív vizsgálati eredményhez optimális képalkotási körülményekre, nyugalomra van szükség. Különösen csecsemőknél, kisdedeknél a kedvenc játék, olykor tea, tápszer segít feloldani a megilletődést és hozzájárul a gyermek megnyugtatásához.

Nagyobb gyermekeknek a vizsgálat menetét részletesen elmagyarázzuk.

A vizsgálat eredménye

A szívultrahang vizsgálat (echokardiográfia) során a gyermekkardiológus nemcsak a veleszületett vagy szerzett anatómiai rendellenességekről, de a gyermek szívének funkcionális állapotáról is információt nyer. Az ultrahang vizsgálattal elkülöníthető a gyermekkorban igen gyakori, ártalmatlan szívzörej a kóros, kezelést igénylő szívzörejektől.

Veleszületett és szerzett szívbetegségek

Újszülött-, csecsemő- és gyermekkorban a veleszületett szívfejlődési rendellenességek okozhatnak tüneteket, panaszokat, gyermek- és serdülőkorban a azonban szerzett szívbetegségek is kialakulhatnak. Utóbbiak pl. gyulladásos betegségek, amelyek érinthetik a szívburkot, a szívbelhártyáját illetve szívizmot is. Gyermekkorban megjelenhetnek egyéb szerzett szívizom betegségek (pl. cardiomiopátiák), valamint szívritmuszavarok is.

Egyes rendszerbetegségek részeként is érintett lehet a szív- és a keringési rendszer, pl. autoimmun kórképekben (rheumatoid arthritis, szisztémás lupus erythematosus)  illetve Kawasaki betegségben (a szívizomzat és a szívburok gyulladása mellett a koszorúsereken is kialakulhatnak maradandó elváltozások).

Fontos, a korai diagnózis!

Újszülött korban fontos a pulzustapintás és vérnyomásmérés a felső és alsó végtagokon is. Ha eltérés van a végtagok között a pulzus lökéshullámok minősége, ereje tekintetében, indokolt kardiológust felkeresni.

Az időben megkezdett kezelés javítja az életkilátásokat, de életmentő is lehet.

  • Ezért fontos a kardiológiai szűrés az alábbi esetekben is:
  • óvodakezdés előtt
  • iskolakezdés előtt
  • intenzíven sportolóknál
  • szívbetegségre utaló bármilyen tünet esetén
  • ha a családban több családtagnál is ismert szívbetegség vagy ritmuszavar.

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Online bejelentkezés

[]
1 Step 1
Páciens neve
Születési dátuma
Telefonszáma
Az ön lakcíme

Intézetünk eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) valamint az 1992. évi LXIII. törvényben (a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft