Lágyrészek (here/ lágyékrégió) UH vizsgálat

A herék gyulladása, illetve a herecsavarodás erős fájdalmakat okozhat a gyermeknek, azonban a gyakran hasonló tünetek ellenére a két betegség terápiája eltérő, ezért rendkívül fontos a pontos diagnózis. Míg a gyulladást gyógyszeres kezeléssel, a herecsavarodást műtéti ellátással lehet gyógyítani. Gyulladás esetén, az ultrahangon a herét ellátó erekben fokozott véráramlást láthatunk. Herecsavarodáskor viszont a here elfordul az őt tartó, úgynevezett herekocsánnyal együtt. Ennek következményeként a herét ellátó erek elzáródhatnak. Ebben az esetben a herék órák alatt el tudnak halni, ezért szükséges a mielőbbi beavatkozás. Ultrahang segítéségével a diagnózis gyors és hatékony, hiszen ebben az esetben az erekben nem látható véráramlás, amely egyértelmű jele a herecsavarodásnak.

Lágyéksérv: kisebb gyermekeknél – különösen koraszülötteknél – a hasfal gyengeségéből adódóan lágyéksérv jelenhet meg, amely a lágyékban – különösen erőlködés során – megjelenő, pár cm-es duzzanat. Ebben az esetben egy belső szerv (rendszerint bél) kislányoknál gyakran petefészek a hasfal nyílásán (sérvkapu) kidomborodik. Általában a jobboldalon gyakoribb, de kialakulhat a bal vagy akár mindkét oldalon. Megjelenhet úgynevezett „hasűri nyomás” fokozódása miatt is (pl. székrekedés, köhögés).  Fiúgyermekeknél oka lehet a sérv kialakulásának, hogy a herék leszállásával, hasüreggel közlekedő úgynevezett „sérvtömlő” maradhat vissza. A lágyéksérv legsúlyosabb szövődménye, ha a sérv kizáródik. Ilyenkor a szűk sérvkapu leszorítja a sérvtömlőbe kicsúszott hasüregi szervet. Ez okozhat vérellátás károsodást, következményes bélfal elhalást és a bél átlyukadását is a kizáródott részen. Az ennek nyomán pedig, az esetlegesen kialakuló hashártyagyulladás életveszélyes állapotot idézhet elő.

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Online bejelentkezés

[]
1 Step 1
Páciens neve
Születési dátuma
Telefonszáma
Az ön lakcíme

Intézetünk eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) valamint az 1992. évi LXIII. törvényben (a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft