Lágyrészek (here/lágyékrégió) UH vizsgálata

A lágyrészek ultrahangvizsgálata során az emberi test viszonylag felszínesen elhelyezkedő lágyrészeit, az izmokat, az inakat, a zsírszövetet, az ereket, a kötőszövetet, nyirokcsomókat, a bőrhöz kapcsolódó felszíni képleteket illetve a végtagok lágyrész-képleteit vizsgáljuk.

A végtagok, izmok és inak UH-vizsgálatánál lehetőség van mozgás közben is megfigyelni a struktúrák az – ez az UH technika egyik legnagyobb előnye más vizsgáló-eljárásokhoz képest.

A nyaki régióban a fentieken kívül jól vizsgálható a gége előtt elhelyezkedő pajzsmirigy, valamint a nyálmirigyek is.

A hónalj-régióban elsősorban a karhoz futó ereket, a régió nyirokcsomóit és az esetleges bőrrel összefüggő elváltozásokat vizsgáljuk.

A lágyék-régió vizsgálata fentieken kívül kiterjed az esetleges lágyéksérv vizsgálatára, mely a meggyengült és szétváló hasfali izomrétegeken keresztül kitüremkedő – úgynevezett – bélkacs kimutatását jelenti. Ilyenkor a vizsgáló orvos megkéri a pácienst, hogy préseljen (mintha kemény széklete volna); a megnövekvő hasűri nyomás hatására a rejtett nyíláson keresztül kicsúszó bélkacs vagy hasűri zsírszövet a vizsgálófej alatt megjelenik.

Herék ultrahang vizsgálata

A herék ultrahang vizsgálata során a hereállomány gyulladásai és egyéb elváltozásai (daganat, artériás keringési gondok) valamint a herezacskó tartalma és lágyékrégió képletei (ereket, nyirokcsomókat) válnak láthatóvá. Vízsérv, lágyéksérv, visszértágulat, rosszindulatú daganat gyanúja esetén az ultrahangos szűrővizsgálat biztonsággal ad felvilágosítást.

A herék ultrahang vizsgálatával rendszerint cisztákat (folyadékkal telt tömlő), tályogokat is keresünk. Daganatos betegségek lágyéki nyirokcsomóáttétei is kimutathatók a segítségével, de fontos szerepe van rejtett here felismerésében, pontos megtalálásában.

Az ultrahang veszélytelen, korlátlan számban ismételhető vizsgálat, ezért a látható elváltozások követésében, a betegségek állapotváltozásának követésére jól használható.

A felületi lágyrész-vizsgálatok során egészen magas rezgésszámú vizsgálófejet használunk; ezek többnyire kisebbek a szokásosnál, hogy a hajlatokba, ujjak közötti területeket is könnyebben hozzá lehessen férni. Így lehetővé válik a bőr felszíni rétegeiben, illetve a közvetlenül a bőr alatti rétegekben lévő elváltozások kimutatása illetve szerkezetük pontos felderítése, valamint az idegek vizsgálata is. (fájdalmas vagy fájdalmatlan csomók, gyulladás, szalagok, bőrbe vagy bőr alá került idegentestek, stb)

(A mélyebb rétegekben lévő izmok, inak szerkezete UH-val már nem ábrázolható kielégítően, azok vizsgálatára a mágneses rezonancián alapuló vizsgálatok alkalmasak (MRI vizgálat).

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Online bejelentkezés

[]
1 Step 1
Páciens neve
Születési dátuma
Telefonszáma
Az ön lakcíme

Intézetünk eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) valamint az 1992. évi LXIII. törvényben (a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft