Magzati szívultrahang vizsgálat

Kinek javasolt a magzati szívultrahang vizsgálat?

A magzat egészsége, sorsa, valamit a terhesgondozás és főként a szülés körülményeinek tervezése szempontjából rendkívül fontos a magzati szív vizsgálata.

A fejlődő

javasolható minden kismama számára, aki szeretné a lehető legnagyobb nyugalomban várni születendő gyermekét és kizárni magzatánál a súlyos, összetett szívfejlődési rendellenességet.

Ha a kismama, a terhessége alatt a baba érdekében minden ultrahang vizsgálaton részt vesz azért, hogy biztos legyen a gyermeke egészséges fejlődésében, miért ne bizonyosodna meg épp az élet motorját jelentő szerv, a magzat szívének egészséges fejlődéséről?

A veleszületett szívhiba napjainkban hatszor gyakoribb, mint a kromoszóma rendellenesség!  A szívfejlődési rendellenességek legnagyobb hányada (csaknem 90 százaléka) az úgynevezett „alacsony rizikójú”, azaz problémamentes terhességekből kerül ki.

Ezért fontoljuk meg, és éljünk a lehetőséggel!

Mikor esedékes a magzati szívultrahang vizsgálat?

A terhesség 18-20. hete között, optimálisan a 20. héten, amikor a magzat szíve már megfelelő méretű. A még mindig csupán alig több, mint 20 milliméteres kis szívnek ekkor már tökéletesen látszik az anatómiája.

A magzati szív UH vizsgálatának menete

A vizsgálat nem különbözik a szokásos magzati UH-vizsgálattól. Azonban mivel speciális gyakorlatot és szakértelmet, valamint gyermekkardiológiai jártasságot igényel, ezért intézetünkben gyermekkardiológus szakorvos végzi.

A szív méhen belüli vizsgálata során egy speciálisan a szív vizsgálatára kifejlesztett ultrahangot kibocsájtó vizsgáló fejjel, több oldalról, mozgásában tudjuk ábrázolni a szívet, a speciális rögzített videókon illetve felvételeken mérések is végezhetők.

A vizsgálat eredménye

Ezek segítségével számos összetett szívhiba, szívfejlődési rendellenesség és a szívritmus zavarok döntő hányada már megszületés előtt kiszűrhető.

Ez azért fontos, mert így bizonyos szívritmus zavarok már méhen belül is gyógyíthatók, ami esélyt ad arra, hogy a születendő baba a lehető legegészségesebben érkezzen a családba. Intézetünkben a legmodernebb UH készülék áll rendelkezésre a vizsgálathoz.

Magzati szívhibára nagyobb esély van azoknál a terhességeknél, ahol:

 • a családban előfordult veleszületett szívbetegség (apa, anya, előző gyermek, nagyszülők)
 • a kismama már a terhesség előtt vagy alatt olyan betegségben szenved, amely hajlamosít a szívfejlődési rendellenességre (autoimmun betegség, inzulinfüggő cukorbetegség)
 • az édesanya a terhesség első szakaszában esetleg a magzatra ártalmas gyógyszert szedett, illetve más magzatkárosító (teratogén) ártalom érhette (egyes vírusfertőzések, toxikus anyagok, alkohol stb).
 • a nőgyógyászati vizsgálat során magzati szívritmuszavar vagy szívhiba gyanúja merül fel
 • az első ultrahang szűrővizsgálatnál vastag nyaki redőt mutattak ki
 • kromoszóma rendellenesség gyanúja áll fenn
 • a gyermekvállalásra 35 – 37 éves anyai életkor felett került sor
 • ikerterhesség esetén
 • lombik programmal (IVF) fogant terhességekben
 • Ultrahanggal egyéb eltérést állapítottak meg: pl. kórosan sok, vagy kevés magzatvíz, kóros magzati növekedés, folyadék a mellkasban, szív körül
 • egyéb magzati szerv fejlődési rendellenességének gyanúja merül fel (vesemedencetágulat, agyi cysta, köldökzsinórban két ér)
 • korai terhességi szakaszban kóros áramlási értéket mértek (ductusvenosus flow)

Jelenleg nagyjából minden száz újszülöttből egy valamilyen súlyosságú szívfejlődési rendellenességgel jön a világra. A kiszűrt esetekben mód van arra, hogy a baba a megfelelő szülészeti intézményben születhessen meg, ahol a szívbetegségekre is felkészült orvosi team várja, ezzel nagyban javítva a születendő gyermek életkilátásait!

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Online bejelentkezés

[]
1 Step 1
Páciens neve
Születési dátuma
Telefonszáma
Az ön lakcíme

Intézetünk eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) valamint az 1992. évi LXIII. törvényben (a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft