Medence, csípők röntgen vizsgálata

Milyen okok miatt lehet szükséges csípő röntgenfelvételére?

A csípő röntgen vizsgálata segíthet feltárni azokat az okokat, amelyek a csípőízülettel kapcsolatos panaszok hátterében állhatnak. Például ízületi érzékenység, fájdalom, duzzanat, deformálódás, sántítás esetén a diagnózis fontos támasza a röntgenfelvétel. A röntgen vizsgálat kimutathat csonttöréseket, vagy kificamodott ízületet is, valamint a csípőt alkotó csontok egyéb betegségeit, eltéréseit (ciszták, gyulladásos elváltozások, fertőzések, csonttumorok stb.), illetve a környező lágyrészek kóros meszesedéseit. Előfordulhat, hogy más ortopédiai kórképet pl. gerincferdülés vagy térdízületi fájdalmat kísérő elváltozás felderítésére készül kiegészítésként a csípő röntgenfelvétel.

Felnőtt korban a csípőízület fájdalmának leggyakoribb oka az ízület degeneratív, „kopásos” elváltozása, melyet artrózisnak nevezünk. Kialakulásának kedvez az idősebb életkor, valamint a csípőízületek nem egyforma és nem megfelelő terhelése. Utóbbira jellemző példa a gerincferdülés, melynek során az egyik testfélre kevesebb, míg a másik oldalra a normálisnál nagyobb terhelés jut. Ez hosszú távon az ízület rongálódásához vezet. Röntgen vizsgálat során ilyenkor az ízületi rés beszűkülését, az ízületet alkotó csontfelszínek egyenetlenségét, peremfelrakódását, súlyosabb esetben a mélyebben fekvő csontállomány elváltozásait látjuk.

A vizsgálat menete

A röntgen vizsgálat előtt a csípő régióját kell szabaddá tenni, amelyhez a gombos, cipzáras ruhaneműt szükséges levenni.

A vizsgálat során a szakasszisztens beállítja a pácienst a megfelelő pozícióba, majd általában két felvételt készít. A röntgenkép készítése során mozdulatlanul kell maradni. A felvétel elkészítése fájdalommentes, gyors, néhány másodpercet vesz igénybe.

Fontos kiemelni, hogy a röntgen vizsgálat a csontok állapotáról nyújt képet. Amennyiben az ízületi lágyrészek (ízületi tok, szalagrendszer, porcos ízfelszín, ízületi üreg) elváltozásainak gyanúja felmerül, ennek megítélésére ultrahang, illetve bizonyos esetekben MR vizsgálat lehet szükséges. A fent nevezett vizsgálati technikák tehát egymást kiegészítik, és nem helyettesítik.

dr. Kiss Gergely

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Online bejelentkezés

Intézetünk eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) valamint az 1992. évi LXIII. törvényben (a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.