Mikor kell röntgen és mikor az UH?

Röntgen vizsgálat javasolt a csontok, ízületek fájdalma, baleseti csontsérülés gyanúja, bizonyos mellkasi és hasi panaszok esetén.

KINEK ÉS MIKOR AJÁNLOTT?

Röntgen vizsgálat indokolt esetben bármely korosztálynál elvégezhető, azonban kizárólag orvosi ajánlással, a tünetek függvényében végezzük. Betegség gyanúja esetén a diagnózis felállításának részét képezheti, a kontroll röntgen vizsgálatok az egyes szakmák (ortopédia, tüdőgyógyászat, stb.) szabályai szerint történnek a lehető legkisebb sugárterhelés elvének megtartásával.

Mivel a röntgen vizsgálatok során a képalkotás ionizáló sugárzás felhasználásával történik, amelynek az élő szervezetre lehetnek káros hatásai, ezért a megfelelő indikáció rendkívül fontos szempont. Ebben az esetben ugyanis a vizsgálat nyomán várható információ hasznossága elsődleges a beteg egészsége szempontjából. Az intézetünkben alkalmazott röntgen készülék jelenleg a legmodernebb, sugárterhelés szempontjából a modernkori orvos-diagnosztikai eszközök közül a legújabb fejlesztésű röntgengép. A sugárterhelés minimalizálása érdekében intézetünkben külön hangsúlyt helyezünk a törvényileg előírt beteg és dolgozói sugárvédelemre.

HOGYAN ZAJLIK A RÖNTGEN VIZSGÁLAT?

A vizsgálat előtt a röntgenezésre váró testfelületet szabaddá kell tenni a ruházattól. A vizsgálandó felület függvényében a felvétel készülhet álló, (pl. mellkas röntgenfelvétel esetén), ülő (pl: alkar röntgenfelvétel esetén) és fekvő (pl. csípő, gerinc felvétel esetén) helyzetben. A beteget az asszisztens segíti/irányítja, a felvételhez szükséges megfelelő beállítás eléréséhez. A vizsgálni nem kívánt testrészeket, a sugárvédelem érdekében, ólom köpennyel fedjük le. A röntgen vizsgálat alatt az expozíció idejére (néhány másodperc) az asszisztens kimegy a vizsgáló helyiségből és ablakon keresztül tartja a kontaktust a beteggel. Az elkészült röntgenfelvétel alapján a radiológus szakorvos elkészíti a leletet.

(Szükség esetén kiegészítő felvételek készülhetnek, ha a leletező orvos nem találja kellően informatívnak a felvételt.)

Hogyan készítsük fel a gyermeket/beteget a RTG VIZSGÁLATra?

röntgen vizsgálatok nem igényelnek sem otthoni, sem egyéb előkészületet. Enni, inni szabad, a rendszeresen szedett gyógyszereket be kell venni. Közvetlenül vizsgálat előtt az érintett testrészről el kell távolítani a ruházatot, illetve a fémtartalmú tartozékokat (nyaklánc, fülbevaló, óra, stb.).

A röntgen vizsgálat semmilyen fájdalommal nem jár.

Mikor érdemes gyermekünket ultrahang vizsgálatra vinni?

Amennyiben a hasi régió szerveinek, csecsemőkorban a koponya, későbbi életkorban az ízületek vagy a perifériás idegek működészavara gyanítható, illetve hasi trauma érte a gyermeket, rendkívül fontos az ultrahang (UH) vizsgálat. Bizonytalan hasi panaszok, akut hasfájás – amelyek hátterében súlyos, vagy akut ellátást igénylő kórképek állhatnak, mint például a vakbélgyulladás, bélcsavarodás, bélösszecsúszás, nyirokcsomó gyulladás – jól diagnosztizálhatók hasi UH segítségével, ezért szintén érdemes első eszközös vizsgálatnak választani. Az ultrahang vizsgálat az egyik legnagyobb jelentőségű képalkotó eljárás a gyermekgyógyászatban, mert gyors, pontos, hatékony, és fájdalommentes valamint nincs káros hatása még a fejlődő szervezetre sem.

Hogy működik az ultrahang?

A piezoelektromosság – mint a „gép lelke” – annyit jelent, hogy a vizsgálat során használt speciális kristály elektromos áram hatására rezgésbe jön és hullámokat bocsájt ki. Ez maga az ultrahang. A kristály különleges tulajdonsága, hogy a belső szervekről visszaverődő hang hatására ismét rezgésbe jön. Ezáltal elektromos energiát, majd pedig elektromos jelet termel. Ez az elektromos jel minden egyes szerv esetén különböző, amelyet a vizsgáló eszközbe épített számítógép felismer, ezért lehetséges, hogy az egyes szerveket el tudjuk különíteni egymástól.

A jelenséget az élővilágból ismerhetjük, hiszen a denevérek ugyanezzel a technikával tájékozódnak a sötétben.

Lehet-e bármilyen hatása a gyermekre a vizsgálat?

Az utóbbi évtizedekben számos kutatás zajlott ebben a témában – világszerte. A vizsgálatok eredményei alapján azt mondhatjuk, hogy ennek a diagnosztikai módszernek jelenleg semmilyen, az emberi szervezetet károsító hatása nem ismert.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A fekvő helyzetben zajló vizsgálat során a radiológus a gyermek bőrére egy kevés speciális zselét juttat. Ez a zselé megakadályozza, hogy levegő maradjon a vizsgáló eszköz, valamint a bőr között. Így biztosított a kifogástalan képminőség.

Medinnorad Diagnosztikai Centrum

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Online bejelentkezés

[]
1 Step 1
Páciens neve
Születési dátuma
Telefonszáma
Az ön lakcíme

Intézetünk eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) valamint az 1992. évi LXIII. törvényben (a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft