Nyaki erek UH vizsgálata (Carotis Doppler)

Az agy a működéséhez nélkülözhetetlen, oxigénben és tápanyagokban gazdag artériás vért a nyaki verőér (carotis)-rendszeren és a nyakcsigolya (vertebrális) verőereken  keresztül kapja. Ezen nyaki ütőerek érelmeszesedése (ateroszklerózis) komoly következményekkel járhat. Ilyenkor az érfalban úgynevezett plakkok rakódnak le, melyek érszűkületet okoznak, ezáltal pedig akadályozhatják az agy normális vérellátását.

Ennek különböző tünetei lehetnek: átmeneti fájdalmatlan egy- vagy kétoldali látásvesztés, egy testfélt érintő zsibbadás vagy gyengeség, elkent beszéd, illetve szédülés.

Az érfali plakkok meg is repedhetnek és a leszakadó rögök a kisebb agyi artériákban akadnak meg. Ennek következménye lehet átmeneti, 24 órán belül szűnő agyi véráramlási zavar (TIA-tranziens iszkémiás roham), illetve súlyos esetben agyinfarktus, más néven sztrók (stroke). Ilyenkor az elzárt artéria által ellátott agyi terület elhal, melynek következménye maradandó idegrendszeri károsodás.

Mikor szükséges a nyaki ütőereket ultrahanggal vizsgálni?

Javasolt a nyaki artériák állapotát ultrahanggal megvizsgálni a fent nevezett tünetek fennállása esetén, korábban lezajlott stroke vagy TIA után, illetve ezek halmozott családi előfordulása kapcsán. Szinén ajánlott részt venni kivizsgáláson minden olyan állapot, vagy betegség esetén, amely hajlamosít az érelmeszesedésre. Ilyen állapot lehet a cukorbetegség, magas vérnyomás, dohányzás, magas koleszterin és vérzsírszint.

A vizsgálat menete

A vizsgálat fekvő helyzetben történik, mely előtt a nyakat szabaddá kell tenni. Tekintettel arra, hogy a vizsgálat a hasi régióra nem terjed ki, nem szükséges éhgyomorra jönni.

A nyaki artériák vizsgálatának fókuszában a nyaki verőér rendszer áll. A radiológus először a megvizsgálja az esetleges plakkok méretét, jellegét és elhelyezkedését. Ezt követően az ultrahang Doppler funkciójának segítségével meghatározott helyeken megméri a véráramlás irányát és sebességét, ennek alapján pedig megállapítható a szűkület mértéke.

A vizsgálat rutinszerűen kiterjed ezen kívül a nyaki gerinc artériákra is. Ezek az ütőerek helyzetüknél fogva azonban csak részlegesen ábrázolhatók, így rajtuk a plakkok biztonsággal nem ítélhetők meg. A bennük áramló vér iránya és sebessége azonban így is fontos információkat adhat a vizsgáló orvosnak.

A vizsgálat gyors, fájdalommentes és biztonságos, nincs káros hatása, korlátlan számban ismételhető.

A vizsgálat eredménye

Minden esetben írásos lelet készül, melyet a páciens a vizsgálat végén kézhez kap. A lelet rendszerint könnyen értelmezhető, leírja a vizsgálat során talált elváltozás(ok) elhelyezkedését és jellegét.

Bármilyen kérdése van, kérjük, forduljon bizalommal a vizsgálatot végző orvoshoz, akivel részletesen megbeszélheti a tudnivalókat.

Az ultrahang során képanyagot rögzítünk, így később a látott eltéréseket össze lehet hasonlítani. A készült képeket igény esetén elektronikus adathordozón a páciens számára kiadjuk (számítógépbe helyezve a képek automatikusan megnyílnak).

dr. Kiss Gergely

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Online bejelentkezés

[]
1 Step 1
Páciens neve
Születési dátuma
Telefonszáma
Az ön lakcíme

Intézetünk eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) valamint az 1992. évi LXIII. törvényben (a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft