Nyálmirigyek UH vizsgálata

A száj nedvesen tartásához és a nyelés megkönnyítéséhez szükséges nyálat a nyálmirigyek termelik. Ezek a felületesen elhelyezkedő szervek az ultrahang vizsgálat szempontjából könnyen elérhetők, így megbetegedésük esetén az ultrahangdiagnosztikának kiemelt jelentősége van.

A nyálmirigyek leggyakoribb betegségei:

  • Nyálkövesség: A nyálban oldott ásványi anyagok kicsapódva kis köveket képezhetnek a mirigyállományban, illetve a mirigyek kivezetőcsövében. A kövek akadályozhatják a nyál normális ürülését, ami görcsös fájdalomhoz, illetve bizonyos esetekben a nyálmirigy begyulladásához is vezethet. A kövek okozta fájdalomra jellemző, hogy leginkább rágás során jelentkezik, vagy akkor a legkellemetlenebb. Kialakulásának kedvez a kiszáradás, vizelethajtó gyógyszerek szedése, dohányzás, köszvény illetve a krónikus fogágybetegségek.
  • Gyulladások: A nyálmirigyek gyulladását számos baktérium, illetve vírusfertőzés okozhatja. Kialakulása szempontjából rizikót jelent a nyálkövesség, illetve a rossz szájhigiénia, továbbá a szájsebészeti műtétek utáni állapot.
  • Tumorok: A nyálmirigyek tumoros elváltozásai ritkák, a fej-nyak régió daganatainak mindössze 6-8 százalékát teszik ki. Ennek ellenére azonban számos formájuk létezik, ezek megközelítőleg háromnegyede jóindulatú, míg 25 százalékuk rosszindulatú elváltozás.

Mikor szükséges a nyálmirigyeket ultrahanggal vizsgálni?

A nyálmirigyek duzzanata (a fül mögött-alatt, illetve az állkapocs alatt), fájdalma, illetve az esetlegesen felettük jelentkező bőrpír esetén feltétlen javasolt orvoshoz fordulni. A nyálmirigyek elváltozásainak kivizsgálásában az ultrahangnak alapvető jelentősége van.

A vizsgálat menete

A vizsgálat fekvő helyzetben történik, mely előtt a nyakat kell szabaddá tenni. Tekintettel arra, hogy a vizsgálat a hasi régióra nem terjed ki, nem szükséges éhgyomorra jönni.

A vizsgálat az úgynevezett nagy nyálmirigyeket érinti: a fültőmirigyret (parotisz), az állkapocs alatti mirigyet (szubmandibuláris mirigy) és a nyelv alatti (szublingvális) mirigyet. A vizsgálat ezen kívül a nyaki nyirokcsomókra is kiterjed.

A vizsgálat gyors, fájdalommentes és biztonságos, nincs káros hatása, korlátlan számban ismételhető.

A vizsgálat eredménye

Minden esetben írásos lelet készül, melyet a páciens a vizsgálat végén kézhez kap. A lelet rendszerint könnyen értelmezhető, leírja a vizsgálat során talált elváltozás(ok) elhelyezkedését és jellegét.

Bármilyen kérdése van, kérjük, forduljon bizalommal a vizsgálatot végző orvoshoz, akivel részletesen megbeszélheti a tudnivalókat.

Az ultrahang során képanyagot rögzítünk, így később a látott eltéréseket össze lehet hasonlítani. A készült képeket igény esetén elektronikus adathordozón a páciens számára kiadjuk (számítógépbe helyezve a képek automatikusan megnyílnak).

dr. Kiss Gergely

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Online bejelentkezés

[]
1 Step 1
Páciens neve
Születési dátuma
Telefonszáma
Az ön lakcíme

Intézetünk eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) valamint az 1992. évi LXIII. törvényben (a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft