Az orrmelléküregek radiológiai vizsgálata

Az orrmelléküregek (arcüregek, rostasejtek, homloküregek, iküregek) a légúti egység (alsó és felső légutak) szerves részét képezik. Radiológiai vizsgálatuk általában akkor indokolt, ha a diagnózis bizonytalan, vagy szövődmény gyanúja áll fenn. A konvencionális orrmelléküreg röntgenfelvétel értékelhetősége korlátozott, helyette manapság inkább az arcüregi CT felvételt javasolják.

Bizonyos esetekben azonban gyors tájékozódásra, főként az elkülönítő diagnosztikában, a jól beállított orrmellékfelvétel is lehetőséget nyújt:
elhúzódó, terápiára nehezen reagáló köhögés esetén
nem javuló nehézlégzéses panaszok esetén
krónikus arcüreggyulladás gyanújakor, pl. genetikailag meghatározott krónikus légúti betegségekben (csillóbetegség, cisztás fibrózis)

Fontos megjegyezni, hogy az arcüregek és a rostasejtek születéskor már légtartóak, a homloküregek 8 éves kor körül fejlődnek ki.
Mivel a vizsgálat kollaborációt igényel, két éves kor alatt nem javasolt az elvégzése.

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Online bejelentkezés

[]
1 Step 1
Páciens neve
Születési dátuma
Telefonszáma
Az ön lakcíme

Intézetünk eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) valamint az 1992. évi LXIII. törvényben (a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft