Pajzsmirigy UH vizsgálat

PAJZSMIRIGY ULTRAHANG VIZSGÁLATA (GYERMEKKORBAN)

A pajzsmirigy a nyak elülső részén, az ádámcsutka szintje alatt elhelyezkedő két lebenyű belső elválasztású mirigy. Az általa termelt hormonok révén a szervezet számos alapvető funkcióját szabályozza, ezek közül is kiemelendő az anyagcserére gyakorolt hatása.

A pajzsmirigy leggyakoribb betegségei

 • Hormonális eltérések:
  • Pajzsmirigy alulműködésről, más néven hipotireózisról akkor beszélhetünk, amikor a pajzsmirigy által termelt hormonok szintje a vérben túlságosan alacsony. Leggyakoribb kiváltó oka a pajzsmirigy autoimmun gyulladása.Gyermekkorban az első tünet jellemzően a növekedés lelassulása, későbbi életkorban pedig a kamaszkor kitolódása. Növekedésbeli elmaradás esetén ezért mindig gondolni kell a pajzsmirigy rendellenességeire! Másik jellegzetes tünet a megváltozott iskolai teljesítmény.Ez sok esetben a teljesítmény hanyatlását jelenti, azonban előfordulhat az is, hogy a korábban izgága, nyugtalan gyermek meglassult, nyugodtabb lesz, ezáltal iskolai érdemjegyei javulnak. A fentieken kívül a felnőttkori hipotireózis tünetei is kialakulnak idővel: lassultság, hízásra való hajlam, székrekedés, emelkedett koleszterinszint, hajhullás, száraz, hideg bőr, valamint a bőr alatti szövetek test szerte jelentkező duzzanata.
  • Pajzsmirigy túlműködés, avagy hipertireózis esetén ezzel szemben a magasabb pajzsmirigy hormon jellemzőek. Ennek hátterében leggyakrabban szintén autoimmun kórkép áll (Basedow-kór). Legjellemzőbb tünete a növekedés ütemének felgyorsulása, mely legkifejezettebben a kora gyermekkori pajzsmirigy túlműködés esetén jelentkezik. A nemi érés időszakát nem befolyásolják az emelkedett pajzsmirigy hormon szintek, azonban kamasz lányoknál jellemző lehet a menstruáció elmaradása, illetve a ciklusok ritkulása.Feltűnő eltérés ezen kívül a szemek állandó kidülledése. Emellett a felnőttkori pajzsmirigy túlműködéshez hasonlóan szívveréssel, magasabb vérnyomással, ingerlékenységgel, fokozott étvággyal, hasmenéssel, fogyással találkozhatunk. A pajzsmirigy túlműködésben szenvedő gyermekek bőre meleg, nedves, a meleget nehezen viseli.
 •  A pajzsmirigy megnagyobbodása:

  Strumának, vagy más néven golyvának a pajzsmirigy megnagyobbodását nevezzük, mely jelen lehet már születéskor is, de kialakulhat bármely más életkorban is. A kiváltó okok között szerepelhet jódhiány, illetve autoimmun megbetegedés (Basedow-kór) is. Más esetekben a pajzsmirigy állományában előforduló nagy számú, vagy jelentős méretű göbök okozzák a pajzsmirigy megnagyobbodását. A pajzsmirigy mérete önmagában nem befolyásolja annak funkcióját: a kiváltó oknak megfelelően alul- illetve túlműködés, illetve normális pajzsmirigyfunkció is egyaránt előfordulhat. A nagy méretű pajzsmirigy gyakran szabad szemmel is látható, illetve tapintható a nyak elülső részén jelentkező duzzanat formájában. A jelentős méretű struma akár a légcsövet is nyomhatja, ilyenkor elsősorban a belégzés válik nehezítetté, melyet sípoló hang kísér.
 • Körülírt elváltozások:A felnőttekhez hasonlóan gyermekkorban is gyakran fordul elő a pajzsmirigyben több-kevesebb körülírt eltérés, melyek nem ritkán tapinthatók is. Ezek az elváltozások az esetek többségében jóindulatú gócok (pl: kolloid göb, ciszta). Fontos azonban minden körülírt elváltozást alaposan kivizsgálni, ugyanis rosszindulatú daganatok gyermekkorban is előfordulhatnak.

  Nem ritka ezen kívül, hogy a pajzsmirigy fejlődési variációit látjuk ultrahang vizsgálat során, melyek az esetek többségében ártalmatlan eltérések.

A vizsgálat menete

A pajzsmirigy vizsgálatához a nyakat kell szabaddá tenni. A vizsgálat hanyatt fekvő helyzetben történik, melynek során az orvos kevés zselével bekent vizsgálófejjel pásztázza végig a nyakat. A vizsgálat gyors (megközelítőleg 5- maximum 10 perc), fájdalommentes és biztonságos, korlátlan számban ismételhető. Az ultrahanggal végzett vizsgálatnak nincs káros hatása még a fejlődő szervezetre sem, ennek köszönhetően bármilyen életkorban elvégezhető.

Mivel a pajzsmirigy nagyon közel helyezkedik el a bőrfelszínhez, nagyon jó felbontással, jó minőségű képeket lehet róla készíteni. A vizsgáló orvos ezáltal kap képet a pajzsmirigy méretéről, szerkezetéről, illetve a benne található körülírt elváltozásokról. A vizsgálat részét képezi a mellékpajzsmirigyek és a nyaki nyirokcsomók áttekintése is. A vizsgálatot az étkezés nem befolyásolja, gyermekét nyugodtan megetetheti előtte.

Fontos leszögezni, hogy a pajzsmirigy betegségeinek többsége komplex diagnosztikát igényel, melynek alapvető eleme az ultrahangvizsgálaton kívül a hormonszintek laboratóriumi meghatározása. Ezen kívül az ultrahang során látott körülírt eltérések eredetének pontosabb megítélésére gyakran további kivizsgálás szükséges, mely leggyakrabban izotópos vizsgálat, vagy citológiai mintavétel.

A vizsgálat eredménye

Minden esetben írásos lelet készül, melyet a páciens a vizsgálat végén kézhez kap. A lelet rendszerint könnyen értelmezhető, leírja a vizsgálat során talált elváltozás(ok) méretét, elhelyezkedését és jellegét.

Bármilyen kérdése van, kérjük, forduljon bizalommal a vizsgálatot végző orvoshoz, akivel részletesen megbeszélheti a tudnivalókat.

Az ultrahang során képanyagot rögzítünk, így később a látott eltéréseket össze lehet hasonlítani. A készült képeket igény esetén elektronikus adathordozón a páciens számára kiadjuk (számítógépbe helyezve a képek automatikusan megnyílnak).

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Online bejelentkezés

[]
1 Step 1
Páciens neve
Születési dátuma
Telefonszáma
Az ön lakcíme

Intézetünk eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) valamint az 1992. évi LXIII. törvényben (a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft