Perifériás idegek UH vizsgálat

Perifériás idegnek nevezzük a központi idegrendszerből (agy és gerincvelő) kilépő idegeket, melyek egész szervezetünket behálózzák. Szerepük sokrétű és szerteágazó, ezek közül kiemelendő az izommozgást irányító, valamint érző funkciójuk.

Mik lehetnek a perifériás idegek károsodásának okai?

Az idegbántalom oka lehet helyi, körülhatárolt probléma, mely az ideget nyomja, irritálja. Ilyen ártalom lehet többek között végtagi sérülés, amikor a felületesen futó ideg sérülhet, illetve csonttörés esetén a törött csontvégek is nyomhatják a perifériás idegeket. Leggyakrabban olyan területeken alakulnak ki a panaszok, ahol az ideg szűk, csontokkal határolt helyeken halad át. Ilyenkor a beszűkült mozgástér miatt az ideg kevésbé tud kitérni az őt nyomó, károsító hatás elől.

Az károsító hatások ugyanakkor érinthetik a szervezet összes perifériás idegét, ezeket az állapotokat polineuropátiáknak nevezzük. Okozhatják bizonyos fertőzések, melyek közül hazákban legnagyobb jelentősége a kullancsok által terjesztett Lyme-kórnak van. Szintén fontos kiemelni bizonyos vitaminhiányos állapotokat, melyek általában a B-vitamincsalád tagjainak krónikus hiánya esetén jelentkezik. Polineuropátiával járhatnak még ezen kívül egyes örökletes kórképek, anyagcsere-betegségek (mint például cukorbetegség), bizonyos mérgezések (ólom, higany) és autoimmun megbetegedések.

Mik lehetnek a perifériás idegeket érintő elváltozások tünetei?

A mozgató funkció károsodásakor az adott ideg által ellátott izmok működése nehezített lesz, ezáltal az érintett végtag bizonyos mozgásai nehézkessé válhatnak, illetve súlyos esetben az adott mozdulatok teljesen kivitelezhetetlenek is lehetnek.

Az érző funkciók károsodásának tünetei sokfélék. Előfordulhat a fájdalom-, vagy hőérzet, illetve a tapintás érzékelésének csökkenése, akár elvesztése. Más esetben zsibbadás, akár fájdalom is felléphet az ideg lefutásának megfelelően.

A panaszok eloszlására általában jellemző, hogy a végtagok törzstől távolabbi, az ujjakhoz közelebbi végén a legkifejezettebb. A kiváltó októl függően jelentkezhetnek a tünetek csak egy oldalon, ilyenkor jellemzően helyi bántalom valószínűsíthető, mint például lokális összenyomatás. A mindkét karon, vagy mindkét lábon szimmetrikusan fellépő panaszok hátterében gyakran a gerincet érintő, vagy annak közelében elhelyezkedő elváltozás áll. A minden végtagot egyaránt érintő tünetek legtöbbször a perifériás idegrendszert egészében érintő kórfolyamatok (Fertőzések, anyagcsere-betegségek, örökletes idegredszeri betegségek, autoimmun kórképek, anyagcsere-betegségek, mérgezések) eredményének tarthatók.

Mikor szükséges perifériás idegek bántalmára gondolni gyermekeknél?

A perifériás idegkárosodások jelentős része lassan, fokozatosan alakul ki. Felkeltheti a szülő gyanúját, ha gyermeke ügyetlenné válik, nehézsége támad a futással, lépcsőn járással. A finom kézmozdulatokat igénylő tevékenységek is kevésbé mennek ilyenkor: nehezebb lesz az írás, vagy a ruhák begombolása. Jelentkezhet ilyenkor egyensúly- és járászavar, sántítás is. A gyermek gyakran kíméli, lógatja az érintett végtagot, vagy végtagokat.

A végtagok érzéketlenné válása, illetve ennek ellenkezője, vagyis téves, másképp nem indokolható érzések, mint például égő érzés, fájdalom jelentkezése szintén figyelmeztető jel lehet.

A fenti tünetek észlelése esetén feltétlen szükséges orvoshoz fordulni!

Hogyan zajlik a perifériás idegek ultrahang vizsgálata:

A perifériás idegek eltéréseinek diagnosztikája komplex neurológiai kivizsgálást igényel, melynek alapvető eleme a neurológus által végzett kórelőzmény-felvétel, fizikális vizsgálat és elektroneurográfia (ENG). Amennyiben képalkotó eljárásra is szükség van, erre a célra MR (mágneses rezonancia vizsgálat), illetve ultrahang javasolt.

Ultrahanggal a kar esetén az idegeket a hónaljtól egészen az ujjakig, míg a lábnál a fartéjék és az ujjak közötti szakaszon tudjuk vizsgálni. Minél felületesebb helyzetű az adott ideg, annál jobb felbontással tudjuk ábrázolni, így a vizsgálat a végtagok alsóbb szakaszain nagyobb érzékenységű.

A vizsgálat gyors, fájdalommentes és biztonságos, korlátlan számban ismételhető. Az ultrahanggal végzett vizsgálatnak nincs káros hatása még a fejlődő szervezetre sem, ennek köszönhetően bármilyen életkorban elvégezhető. A vizsgálat során a szülő jelen lehet.

A vizsgálatra nem szükséges éhgyomorra érkezni. Kezdete előtt a panaszos végtagot kell a ruhától szabaddá tenni, melyről az órát, ékszert is le kell venni.

A vizsgálat a panaszos régiótól függően fekvő, vagy ülő helyzetben történik, melynek során az orvos kevés zselével bekent vizsgálófejjel pásztázza végig a végtagot az idegek lefutása mentén.

A vizsgálat eredménye

Minden esetben írásos lelet készül, melyet a páciens a vizsgálat végén kézhez kap. A lelet rendszerint könnyen értelmezhető, leírja a vizsgálat során talált elváltozás(ok) elhelyezkedését és jellegét.

Bármilyen kérdése van, kérjük, forduljon bizalommal a vizsgálatot végző orvoshoz, akivel részletesen megbeszélheti a tudnivalókat.

Az ultrahang során képanyagot rögzítünk, így később a látott eltéréseket össze lehet hasonlítani. A készült képeket igény esetén elektronikus adathordozón a páciens számára kiadjuk (számítógépbe helyezve a képek automatikusan megnyílnak).

dr. Kiss Gergely

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Online bejelentkezés

[]
1 Step 1
Páciens neve
Születési dátuma
Telefonszáma
Az ön lakcíme

Intézetünk eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) valamint az 1992. évi LXIII. törvényben (a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft