Tüdőszűrés / Mellkas röntgen

A mellkas röntgen olyan alapvető képalkotó vizsgálat, amelynek során leginkább a tüdők és a mellhártya elváltozásai vizsgálhatók, valamint képet nyerhetünk a tüdő érrendszeréről, a szív bizonyos típusú megnagyobbodásairól és a bordák hátsó részeiről.

A mellkas röntgen, mint a betegségek mind pontosabb megállapításához szükséges eszköz segíthet eldönteni, hogy a tünetek eredetében (pl. köhögés, nehézlégzés, mellkasi fájdalom, láz) a tüdő, a szív vagy a mellkas egyéb részei érintettek-e, amely meghatározhatja a további kivizsgálást. A mellkas vizsgálata során a tüdőbetegségek, daganatok jelei mellett a szív elégtelen működésével összefüggő tünetek is észlelhetőek, megtalálhatóak.

Tudnivaló: röntgen vizsgálat csak orvosi javaslatra végezhető, korlátlanul nem ismételhető! A vizsgálat során röntgensugár alkalmazásával nyerünk képet, amellyel nem terhelhető a szervezet korlátlan mennyiségben.

Tüdőszűrés

A tüdők szűrő jellegű vizsgálata elsősorban panaszmentes páciensek vizsgálatát jelenti. A tüdőt érintő fertőzés vagy tüdődaganat (tüdőrák) szempontjából veszélyeztetettek számára a mellkasröntgen rendkívül fontos a diagnózis, valamint a gyógyítás sikeressége érdekében.

Tüdőszűrés alkalmával, korábban a súlyosan fertőző, kezelés nélkül halálos tuberkulózis (ismertebb nevén a tbc) korai felismerése volt a cél. Ma már inkább a daganatok – tüdődaganat – korai felismerése miatt végezzük ezt a diagnosztikai képalkotó eljárását

Kinek javasolt a tüdőszűrés?
  • 40 éves kor felett ajánlott évente egyszer mellkas röntgen vizsgálatot végeztetni
  • Bizonyos munkakörök ellátásához (pl. vendéglátás, egészségügy) pedig ez kötelező
  • Tüdővel, szívvel, mellhártyával összefüggésbe hozható tünetek esetén a kezelőorvos szükség szerint használja a diagnózis megállapításához.
Tüdőszűrés: mit mutat ki?

Hagyományos módszerrel a panaszmentes páciensek szűrése egy kisméretű kép elkészítését jelenti, melyet egymástól függetlenül két radiológus szakorvos elemez.

Az eredetileg kicsi, képernyőméretű (innen ered az ernyőképszűrés kifejezés) felvételeket ma már a sokkal nagyobb és jóval részletgazdagabb digitális röntgen vizsgálat váltotta fel, amely lehetővé teszi, hogy az esetleges betegségeket sokkal korábbi stádiumban fedezzék fel, így ezek nagyon jó eséllyel gyógyíthatóak.

Fontos: a negatív mellkas röntgen nem zár ki minden pulmonológiai betegséget.

A vizsgálat menete

Mellkas röntgen vizsgálathoz a páciens felső testéről minden ruhát el kell távolítani (a nyakláncot is).

A röntgenfelvételhez az asszisztens állítja be a beteget, derekára sugárvédő kötényt helyez – mivel a sugárforrás a beteg mögött van, ezért az ólomlemez hátul helyezkedik el.

Fontos, hogy a páciens beállítás után ne mozduljon el, a kép készítése közben mozdulatlan maradjon és kövesse az asszisztens légzésre vonatkozó utasításait.

A mellkas röntgen vizsgálat eredménye

Minden esetben írásos lelet készül, melyet a páciens legtöbbször a mellkas röntgen vizsgálat végén vagy megbeszélés szerint kézhez kap.

A mellkas röntgen eredménye rendszerint könnyen értelmezhető, leírja a vizsgálat során talált elváltozás(ok) méretét, elhelyezkedését, szerkezetét, valamint azt, hogy milyen további vizsgálatok szükségesek.

Ha kérdés van, kérjük, forduljon bizalommal a vizsgálatot végző orvoshoz, akivel részletesen megbeszélheti a tudnivalókat, további teendőket!

Az elkészült mellkas röntgenfelvételt digitálisan rögzítjük, így ismételt vizsgálat esetén később a látott eltéréseket, a javulás menetét össze lehet hasonlítani. A mellkas röntgen képét igény esetén elektronikus adathordozón a páciens számára kiadjuk (számítógépbe helyezve a képek automatikusan megnyílnak).

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Online bejelentkezés

[]
1 Step 1
Páciens neve
Születési dátuma
Telefonszáma
Az ön lakcíme

Intézetünk eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) valamint az 1992. évi LXIII. törvényben (a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft