Végtagok röntgen vizsgálata

Mikor szükséges a végtagokról röntgenfelvételt készíteni?

A végtagok röntgen vizsgálata segíthet felderíteni azon okokat, amelyek a vizsgált területtel (felkar, alkar, könyök, kéz, ujjak, combcsont, térd, lábszár, boka, lábfej) kapcsolatos – olykor fájdalmas – tüneteket okozzák. Ilyen tünetek lehetnek például az ízületi érzékenység vagy mozgászavar, duzzanat, deformálódás, mozgásra jelentkező, vagy spontán fájdalom.

Mit képes kimutatni a röntgenfelvétel?

Minden olyan elváltozás kimutatására alkalmas, melyek a csontszerkezetben okoznak változást vagy a lágy szövetek (izmok, inak, zsírszövet) meszesedését eredményezik. Így kimutathat csonttöréseket, vagy kimozdult ízületet, más néven ficamot, valamint az adott végtag csontjainak egyéb betegségeit (csontciszták, fertőzések, daganatok, stb.).

A vizsgálat menete

Röntgen vizsgálat előtt az adott végtagot a gombos, cipzáras (fémcsatos) tartozékokkal ellátott ruhától szabaddá kell tenni. A nemi szervek védelme érdekében a páciens derekára az asszisztens ólomkötényt helyez.

A vizsgálat során, a szakasszisztens beállítja a páciens végtagját a megfelelő pozícióba, majd általában egy, vagy két felvételt készít (kivéve például a könyök, amelyről három kép is készülhet).

A röntgenkép elkészítése fájdalommentes. Ha sérült a csont, vagy az ízület, esetleg fájdalmas, az asszisztens segít megtalálni azt a pozíciót, ami elviselhető a felvétel idejére (2-3 másodperc).  A vizsgálat gyakorlatilag veszélytelen, mert minimális röntgensugárzás éri a szervezetet, illetve az érintett testrészt, de a szükségtelenül ismételt vizsgálatot lehetőség szerint el kell kerülni. Fontos emiatt, hogy a páciens a felvétel készítése közben ne mozogjon, hogy a felvétel éles, értékelhető legyen, ne mosódjon el.

dr. Kiss Gergely

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Online bejelentkezés

[]
1 Step 1
Páciens neve
Születési dátuma
Telefonszáma
Az ön lakcíme

Intézetünk eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) valamint az 1992. évi LXIII. törvényben (a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft