Végtagok röntgen vizsgálata

Mikor szükséges a végtagokról röntgenfelvétel gyermekeknél?

A végtagok röntgen vizsgálata segíthet felderíteni azon okokat, amelyek a vizsgált területtel (felkar, alkar, könyök, kéz, ujjak, combcsont, térd, lábszár, boka, lábfej) kapcsolatos – olykor fájdalmas – tüneteket kiválthatják. Ilyen tünetek például az ízületi érzékenység vagy mozgászavar, duzzanat, deformálódás, esetleg növekedésbeli elmaradás, mozgásra jelentkező, vagy spontán fájdalom.

Mit képes kimutatni a röntgenfelvétel?

Minden olyan elváltozás kimutatására alkalmas, melyek a csontszerkezetben okoznak változást vagy a lágy szövetek (izmok, inak, zsírszövet) meszesedését okozzák. Így kimutathat csonttöréseket, vagy kimozdult ízületet, valamint az adott végtag csontjainak egyéb betegségeit (ciszták, fertőzések, daganatok, stb.).

A vizsgálat menete

Röntgen vizsgálat előtt az adott végtagot a gombos, cipzáras (fémcsatos) tartozékokkal ellátott ruhától szabaddá kell tenni.

A vizsgálat során, a szakasszisztens beállítja a gyermek végtagját a megfelelő pozícióba, majd általában egy, vagy két felvételt készít (kivéve például a könyök, amelyről három kép is készülhet). A felvétel készítésekor a szülő is természetesen jelen lehet, sőt kisgyermekeknél a röntgenasszisztens akár arra is megkérheti, hogy a vizsgált testrészt a kívánt pozícióban tartsa meg. Mind a szülő, mind a gyermek megfelelő védő felszerelést (ólomkötényt) kap a test többi részének védelme érdekében.

Fontos azonban, hogy amennyiben az anyuka kíséri a gyermeket, és terhesség nem zárható ki nála, akkor ezt a tényt mindenképpen jelezze még a felvétel készítése előtt, mert ilyen esetben ő NEM lehet bent a vizsgálóban, még védőfelszerelésben sem, hiszen a felvétel készítéséhez használt röntgensugár akkor is érheti őt, ha messzebb áll a berendezéstől.

A röntgenkép elkészítése alatt a gyermek nem érez semmit. Ha sérült a csont, vagy az ízület, esetleg fájdalmas, az asszisztens segít megtalálni azt a pozíciót, ami elviselhető a felvétel idejére (2-3 másodperc).  A vizsgálat gyakorlatilag veszélytelen, mert minimális röntgensugárzás éri a gyermeket, illetve az érintett testrészt, de a szükségtelenül ismételt vizsgálatot lehetőség szerint el kell kerülni.

Épp ezért a gyermeket megkérjük, hogy ez alatt a rövid idő alatt ne mozogjon, hogy a felvétel éles, értékelhető legyen, ne mosódjon el. Kisbabák (csecsemők, kisebb gyermekek) esetén, nagyon sokat számít a szülői segítség a mozdulatlanság elérése érdekében, ellenkező esetben a vizsgálatot meg kell ismételni, amely plusz sugárterhelést jelent.

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Online bejelentkezés

[]
1 Step 1
Páciens neve
Születési dátuma
Telefonszáma
Az ön lakcíme

Intézetünk eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) valamint az 1992. évi LXIII. törvényben (a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft